Tyle się mówi o dobroczynnych właściwościach miodu, ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś/ aś się, czym te właściwości są
Nieeee
Koniecznie przeczytaj ten post.
Miód nie tylko cenimy przy przeziębieniach. Posiada również korzystny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Zwalcza bakterie skuteczniej niż niektóre antybiotyki. Ma działanie bakteriobójcze dzięki enzymom, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów. Ponadto, znajdziemy w nim nadtlenek wodoru, czyli substancje o silnych właściwościach bakteriobójczych (najwięcej jest go w miodzie manuka).
Jest bogaty również w mikroelementy takie jak potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.
Obecność acetylocholiny w miodzie poprawia wydolność serca, a potas dodatkowo poprawia jego pracę. Wzmacnia serce zwłaszcza w okresach dużego wysiłku fizycznego, umysłowego, przewlekłych chorób, gdy organizm jest wyczerpany lub mamy niedobory składników odżywczych.
Polecany jest zarówno dzieciom, prowadzącym bardzo aktywny tryb życia, osobom starszym i w okresie przekwitania.
Co jeszcze powiemy o miodzie?
Przyśpiesza gojenie ran
Zmniejsza ryzyko powstania bliznowców
Przyśpiesza leczenie wrzodów żołądka
Obniża ciśnienie krwi
Leczy choroby wątroby i dróg żółciowych
Wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i chorym gardłem
Koi nerwy i ułatwia zasypianie
Pobudza pracę mózgu
.
.
.
Zaskoczony/a Bo my TAK
Najnowsze komentarze