Dieta wegańska
Weganizm, czyli dieta wegańska, to ścisły wegetarianizm. Miłośników diety wegańskiej jest coraz więcej, wibierają ją osoby, które definitywnie nie chcą jeść mięsa, ryb czy innych produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także osoby, które chcą wyleczyć niektóre choroby cywilizacyjna , chociażby otyłość. Dieta wegańska ma niestety także wady, dlatego nie może być zastosowana u każdego.
W założeniach diety wegańskiej można jeść tylko produkty pochodzenia roślinnego, wyklucza się: mięso, ryby, nabiał, jaja. Na pewno dieta wegańska może zredukować ryzyko wystąpienia nadciśnienia, otyłości, chorób układu krążenia. Dieta wegańska źle skomponowana może doprowadzić do dużych niedoborów energetycznych, składników mineralnych – głównie żelaza, wapnia i cynku oraz niedoborów witamin głównie z grupy B. Źle zbilansowana dieta może doprowadzić w przyszłości do osteoporozy, anemii, zaburzeń miesiączkowania, zaburzeń w pracy jelit – nadmierna perystaltyka, ze względu na dużą ilość błonnika.
Niezalecane jest bezpośrednie przejście z diety codziennej zawierającej produkty ze wszystkich grup na dietę wegańską. Zmiana dotychczasowej diety na dietę wegańską powinna zachodzić częściowo i powoli. Najlepiej jest na początku ograniczyć mięso i ryby, następnie je wyeliminować, a dopiero po pewnym czasie zacząć eliminować pozostałe produkty.
Akademia Skutecznej Diety