Dietetyczny detoks po świętach
Po świętach, a nawet już w drugi dzień Świąt, kiedy czujemy, że zbyt nadto pofolgowaliśmy z jedzeniem warto zaufać herbatkom ziołowym. Zioła, które będą miały zbawienną moc to m.in. pokrzywa, rumianek, koperek, melisa, czystek. Pokrzywa oczyszcza układ pkarmowy, wspomaga pracę wątroby, trzustki oraz żołądka. Pokrzywa jest rośliną działającą moczopędnie, jest zalecana osobom mającym problem z obrzękami, zatrzymywaniem wody w organizmie.
Rumiankowa herbatka jest także cudownym napojem poprawiającym pracę układu pokarmowego, to co jest też dość ważne, rumianek działa rozkurczowo, więc będzie idealny w przypadku wzdęć, o które nie trudno po tak różnorodnym i tradycyjnym jedzeniu, które pojawia się w Święta.
Przyjęło się, że melisa działa uspokajająco, warto jeszcze pamiętać, że melisa wzmacnia pracę wątroby, przez co wzmacnia jej funkcję detoksykacyjną.
Bardzo ważne jest to, aby absolutnie nie dodawać miodu ani cukru do herbat ziołowych.
Po świętach, a przecież przed Sylwestrem, aby nie czuć się zbyt ociężałym warto zastosować 2-3 dniowy detoks. W tych dniach najlepiej zrezygnować z mięsa, ryb, nabiału no i oczywiście z ciast i słodyczy, produktów zawierających cukier np. suszonych owoców. Warto wprowadzić zupy warzywne, zielone koktajle, soki z samych warzyw, owsiankę na wodzie z dodatkiem ziaren, jaglankę z dodatkiem cynamonu. W okresie zimowym w takie dni, kiedy chce odtruć organizm powinniśmy zadbać o ciepłe posiłki, dlatego warto właśnie wprowadzać zupy, czy ciepłą wodę z imbirem i cytryną , czy gotowaną owsiankę.
Pomyślałam sobie, że może jeszcze podam przykład na taki dzień oczyszczający…
Śniadanie I
Zupa warzywna
Zupę przygotować dzień wcześniej
Porcja zupy – 1 talerz – 400 ml
Porcja zupy przewidziana także w obiedzie i kolacji. Jeśli zupy wyjdzie zbyt dużo, można ją zjeść także w dniu kolejnym.
* woda – ok. 1.5 – 2 litry + mieszanka warzyw suszonych – ok. 2 łyżki ( nie mylić z vegetą)
* marchewka – 2 średnie sztuki
* ziemniaki – ok. 3 średnie sztuki – ok. 300 g
* pietruszka – 1 sztuka
* brokuł – 1 średnia sztuka
* pietruszka posiekana lub koperek – pęczek
W wodzie z jarzynką ugotować obrane, pokrojone warzywa. Na końcu do zupy dodać posiekaną zieleninę, w razie potrzeby doprawić do smaku, jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta, można dodać wody.
Śniadanie II
Owsianka z jabłkiem i pestkami dyni
* płatki owsiane górskie – 4 łyżki – 40 g
* jabłko – 1 sztuka
* pestki dyni – 1 łyżka
* cynamon
Płatki owsiane zalać gorącą wodą w takiej ilości, aby płatki wchłonęły całą wodę, następnie dodać pokrojone jabłko i pestki dyni. Całość posypać cynamonem.
Przekąska
Zielony koktajl
* pomarańcza – 1 sztuka
* jabłko – 1 sztuka
* sok z cytryny – 2 łyżki
* szpinak – 2 garście
* woda ciepła – 200 ml
Wodę zblendować z owocami, sokiem z cytryny i szpinakiem.
Obiad
Zupa warzywna
Porcja zupy – 1 talerz – 400 ml
Kolacja
Zupa warzywna
Porcja zupy – 1 talerz – 400 ml
Dominika Dietrich
Dietetyk Gdańsk
Artykuł napisany dla portalu Trojmiasto.pl i ukazał się pod adresem:
https://zdrowie.trojmiasto.pl/Detoks-po-swietach-Jak-wrocic-do-formy-n119730.html