Witamina C

cytryna

Działanie witaminy C, jej właściwości:

– jest jedną z najważniejszych witamin wspomagających układ immunologiczny, pobudza tworzenie się komórek odpornościowych limfocytów B

– witamina C jest bardzo silnym antyutleniaczem. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych oraz innych niekorzystnych substancji.

Jest witaminą odgrywającą ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych, miażdżycy.

– przeciwdziała tworzeniu się siniaków, krwawieniom, uszczelnia naczynia krwionośne

– jest niezbędna w wytwarzaniu kolagenu – podstawowej substancji tkanki łącznej, kości, zębiny oraz substancji biorących udział w uszczelnianiu naczyń krwionośnych.

– ułatwia przyswajanie żelaza w układzie pokarmowym

Niedobór witaminy C:

– objawami niedoboru witaminy C to: zmęczenie, brak apetytu, krwawienie dziąseł, ból stawowo-mięśniowy.

– niedobór witaminy C wywołuje szkorbut – choroba objawiająca się krwawieniem i zmianami zapalno-martwicowymi dziąseł, dziąseł co może prowadzić do wypadania zębów.

– niedobór witaminy C może objawiać się obniżoną odpornością organizmu

– awitaminoza może doprowadzić do niedokrwistości

Nadmiar witaminy C:

– nadmiar witaminy C sprzyja powstawaniu kamicy nerkowej, nadmiar witaminy C przekształca się w kwas szczawiowy, który wytrąca się z wapniem w postaci kamieni.

– nadmiar witaminy C jest wydalany z moczem, ponieważ witamina C jest rozpuszczalna w wodzie

– nadmiar witaminy C może sprzyjać zaburzeniom w układzie pokarmowym np. zgaga, nudności, ból brzucha

Trwałość witaminy C:

– witamina C jest substancją nietrwała, jest bardzo wrażliwa na działanie tlenu, wysokich temperatur. Jest mało wrażliwa na zamrażanie. Najwięcej witaminy C tracą produkty niewłaściwie przechowywane, poddawane nieodpowiedniej obróbce cieplnej, stary mogą wynosić nawet 80%!. Warto warzywa gotować we wrzącej wodzie, to chroni przed nadmiernym niszczeniem witaminy C.

Dobrym sposobem na zachowanie witaminy C jest proces kiszenia, kapusta kiszona zachowuje duże ilości witaminy C.

– warzywa gotowane tracą ok. 50 % witaminy C, duszone ok. 30 %, a surowe ok. 20%

– proces suszenia może powodować straty witaminy C nawet do 90%

Występowanie (produkty zawierające dużą ilość witaminy C – przykłady)

Czarna porzeczka: 100 g czarnych porzeczek zawiera 189 miligramów witaminy C

Papryka czerwona: 100 g papryki czerwonej to aż 144 mg witaminy C

Pietruszka liście: 100 g pietruszki zielonej zawiera 177 mg witaminy C

Chrzan: 100 g chrzanu zawiera 114 mg witaminy C

Brukselka: 100 g brukselki zawiera 94 mg witaminy C

Kapusta włoska: 100 g kapusty włoskiej zawiera 60 mg witaminy C

Kiwi: 100 g kiwi zawiera 59 mg witaminy C

Pomarańcza: 100 g pomarańczy zawiera 49 mg witaminy C

Cytryna: 100 g cytryny zawiera 50 mg witaminy C

Zapotrzebowanie na witaminę C:

Dokładne zapotrzebowanie na witaminę C podane jest w tabelce, poniżej podaję link.

http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/witc_3.html

Średnie zapotrzebowanie u osób dorosłych to ok. 75 mg witaminy C na dobę. Zapotrzebowanie wzrasta m.in. u osób zestresowanych, wypijających zbyt duże ilości alkoholu, u osób palących, u osób pracujących fizycznie, kobiet karmiących piersią.

Ciekawostki:

– nie łącz ogórka zielonego z pomidorem – substancja zawarta w ogórku świeżym – askorbinaza niszczy witaminę C zawartą w pomidorze.

– osoby przyjmujące aspirynę powinny zwiększyć ilość przyjmowanej witaminy C, ponieważ długotrwałe przyjmowanie aspiryny zwiększa wydalanie witaminy C

– acerola zwana także wiśnią z Barbados, jest bombą witaminy C. Jeden owoc aceroli – waży ok. 4,5 g i ma tyle witaminy C, co 1 kilogram cytryn. W 100 g owocu znajduje się 4500 mg witaminy C, 100 razy więcej niż w cytrynie i 10 razy więcej niż w czarnej porzeczce. Owoce aceroli szybko się psują, dlatego świeże mają ograniczone zastosowanie. Można spotkać sok z aceroli, w przemyśle farmaceutycznym acerolę wykorzystuje się do preparatów witaminowych, suplementów polecanych w przeciwdziałaniu infekcjom, a także przeziębieniu.

Dominika Dietrich Stefankiewicz

Dietetyk Medyczny Gdańsk

C.H. Manahattan

www.dobrekalorie.pl

 

cytryna, dieta, dietetyk, dietetyk gdańsk, odchudzanie, witamina, witamina c, witaminy
Poprzedni wpis
Dietetyk radzi – Dlaczego pizzy nie wolno popijać colą, czy sokiem?
Następny wpis
Dietetyczny detoks po świętach

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wpisać prawidłowy adres e-mail.

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies, w celu dostosowania się do Twoich preferencji oraz w celu zapewnienia Ci wygody podczas przeglądania strony www. Więcej kliknij tutaj..

Polityka plików “cookies” serwisu www.dobrekalorie.pl 1. Poprzez piki “cookies” należy rozumieć dane informatyczne przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników, przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. W szczególności są to pliki tekstowe, zawierające nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. 2. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. 3. Pliki cookies przeznaczone są do korzystania ze stron serwisu. Operator wykorzystuje te pliki do: a) możliwości logowania i utrzymywania sesji użytkownika na każdej kolejnej stronie serwisu b) dopasowania zawartości strony internetowej do indywidualnych preferencji użytkownika, przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, aby zgodnie z jego preferencjami wyświetlić stronę c) do tworzenia anonimowych statystyk z wyłączeniem możliwości identyfikacji użytkownika. 4. Pliki cookies wykorzystywane przez partnerów operatora strony internetowej, w tym w szczególności użytkowników strony internetowej, podlegają ich własnej polityce prywatności. 5. W trosce o bezpieczeństwo powierzonych nam danych opracowaliśmy wewnętrzne procedury i zalecenia, które mają zapobiec udostępnieniu danych osobom nieupoważnionym. Kontrolujemy ich wykonywanie i stale sprawdzamy ich zgodność z odpowiednimi aktami prawnymi - ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktach wykonawczych i aktach prawa wspólnotowego 6. Standardowo oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych domyślnie dopuszcza umieszczanie plików cookies na urządzeniu końcowym Użytkownika. Ustawienia te mogą zostać zmienione przez Użytkownika w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę “cookies” w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenia użytkownika. 7. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Przykładowe opcje edytowania w popularnych przeglądarkach: - Mozilla Firefox: www.support.mozilla.org/pl/kb/ciasteczka - Internet Explorer: www.support.microsoft.com/kb/278835/pl - Google Chrome: www.support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=pl&answer=95647 - Safari: www.safari.helpmax.net/pl/oszczedzanie-czasu/blokowanie-zawartosci/ Operator Serwisu informuje, że zmiany ustawień w przeglądarce internetowej użytkownika mogą uniemożliwić poprawne działanie Stron Internetowych.

Close