Każdego dnia sięgamy po wiele różnych produktów spożywczych, dokonując w ten sposób (świadomie lub nie) wyborów żywieniowych .
Czasem zdarza się, że popełniamy błędy, sądząc, że odżywiamy się zdrowo i nie szkodzimy sobie. Idealnym przykładem jest spożycie cukru. Nie słodzisz herbaty i uważasz, że masz cukier pod kontrolą? Niekoniecznie .
Może ci się również wydawać, że ograniczasz cukier. Przecież nie jesz słodyczy, nie słodzisz kawy czy herbaty. Tymczasem cukier (w naprawdę dużych ilościach!), dodawany jest niemal do wszystkich produktów spożywczych, dostępnych w sklepach.
Trzeba być niezwykle świadomym i wnikliwym konsumentem, by wyłapać na etykietach wszystkie rodzaje cukrów !
Rafinowany cukier (i jego substytuty) to prawdziwa zmora dzisiejszych czasów. Choć powszechnie wiadomo, że zwiększa ryzyko występowania wielu chorób (np. cukrzycy czy otyłości), dodawany jest niemal do wszystkiego.
Zobacz na grafice, co może świadczyć o tym, że spożywasz za dużo cukru, również nieświadomie. Zamiast jednak szukać na opakowaniu słowa „cukier”, sprawdź, czy nie występuje inna nazwa, np.: syrop kukurydziany, słodzik, dekstryna, glukoza, disacharydy, maltoza, fruktoza, hydrolizowana skrobia, sorbitol, sacharoza, sok z trzciny cukrowej… Będziesz nieźle zaskoczony/a, ile cukru spożywasz każdego dnia .
Czytacie etykiety w celu sprawdzenia ilości cukru w produktach?
Akademia Skutecznej Diety
_____________________________________
https://www.dobrekalorie.pl
606 517 057
Messenger
dietetyk@dobrekalorie.com
https://www.instagram.com/dobre_kalorie_pl/
Biurowiec PIRS, ul. mjr Hubala 14, 80-289 Gdańsk
Najnowsze komentarze