Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska jest popularna we Włoszech, Hiszpanii oraz południowej Francji. Dieta śródziemnomorska bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktach, ważne w tej diecie są ryby i owoce morza, ogranicza się czerwone mięso.
Wprowadza się dość duże ilości czosnku i cebuli jako naturalne przyprawy do potraw. Dieta śródziemnomorska należy do jednej ze zdrowszych diet, jest szczególnie zalecana u osób chorujących na nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu LDL oraz triglicerydów.
Produkty zalecane w diecie śródziemnomorskiej: ryby, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, owoce i warzywa ze względu na zawarty w nich błonnik oraz witaminy, rośliny strączkowe, ryż brązowy, makaron z pełnego ziarna, ze względu wysoką zawartość składników mineralnych i błonnika, chleb z pełnego ziarna, który także jest źródłem błonnika i mikroelementów.
Dieta śródziemnomorska powinna być ułożona w taki sposób, aby proporcje białka, tłuszcz i węglowodanów były odpowiednie. Na pewno dietę śródziemnomorską łatwiej jest zastosować w okresie letnim niż zimowym ze względu na potrzeby organizmu oraz na dostępność produktów, chociażby świeżych warzyw.