Kalorie
Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach, bardzo często potocznie kilokalorie nazywamy kaloriami. Kilokalorie (potocznie kalorie) służą określaniu ilości energii, którą dostarczymy organizmowi zjadając dane pożywienie. Niestety nie wszystkie kilokalorie są zdrowe dla naszego organizmu, aby łatwiej zapamiętać, co jest dobre, a co złe, kilokalorie można podzielić na dwie grupy – jedna grupa to tzw. dobre kalorie, druga grupa to tzw. złe kalorie, często też określane jako puste.
Dobre kalorie z reguły kojarzą się tylko z warzywami i owocami, warzywami to nie prawda, dobre kalorie możemy odnaleźć w wielu produktach spożywczych. Dobre kalorie to produkty, które oprócz energii dostarczają naszemu organizmowi także składników mineralnych i witamin, a także nie powodują wzrostu tkanki tłuszczowej. Ważne jest także to, aby pamiętać, że także w zjadaniu tzw. dobrych kalorii należy zachować umiar, np. pieczywo z pełnego ziarna czy olej z pestek dyni jest zdrowym produktem, aczkolwiek przyjmowane w zbyt dużych ilościach też będzie powodowało zaburzenia, chociażby wzrost masy ciała.