Dieta Dukana – dieta wysokobiałkowa
1. Etap I diety Dukana – etap białkowy, produkty zalecane – tylko produkty białkowe.
Należy spożywać chude mięso (najlepiej z grilla lub piekarnika), drób bez skóry, chude wędliny drobiowe i szynkę, chudy nabiał (ser biały, jogurty, mleko, kefiry, maślankę), podroby, wszystkie ryby (wędzone, pieczone, gotowane, surowe), owoce morza oraz jajka. Menu można uzupełnić o korniszony, cytrynę, przyprawy (najlepiej te pobudzające trawienie, jak chili), musztardę, ocet i sól. Nie zapomnijmy o piciu dużej ilości wody (1,5-2 litry dziennie). Dopuszczalna jest także kawa, herbata czy zioła i cola light.)
2. Etap II diety Dukana –wzbogacenie diety o warzywa ( surowe lub gotowane) . Ten etap polega na przemiennym stosowaniu etapu I i etapu II, tzn 5 dni etap I i 5 dni etap II. Ta faza może trwać nawet kilka miesięcy, aż do uzyskania odpowiedniej wagi.
3. Etap III diety Dukana– ilość dni diety jest proporcjonalna do zrzuconych kilogramów, np. 10 kg = 10 dni.
Menu wzbogaca się o produkty zbożowe takie jak pieczywo, makaron, ryż, ale uważa się na ilość tych produktów w diecie. Przynajmniej raz w ciągu tego okresu należy powrócić do fazy I.
4. Etap IV – Można jeść dowolne produkty + raz w tygodniu powrót do fazy I.
ZALETY diety białkowej ( diety Dukana)
– szybki spadek wagi
– prosta w zastosowaniu
WADY diety białkowej ( diety Dukana)
– po stosowaniu, lub już w trakcie mogą wystąpić negatywne skutki zdrowotne
– uszkodzenie funkcjonowania nerek i wątroby
– ryzyko wystąpienia osteoporozy ( organizm ma zaburzoną równowagę kwasowo – zasadową), organizm jest zakwaszony, potrzebuje wapnia dla alkalizacji i czerpie go z kości
– zrujnowany metabolizm
– brak błonnika, częste zaparcia, stany gnilne w jelitach, mała ilość dobrych bakterii jelitowych
– awitaminoza
– brak witamin, głównie witamin z grupy B – ( zaburzenia nastroju i samopoczucia)
Dietetyk medyczny – Dominika Dietrich
Akademia Skutecznej Diety