7 najlepszych fit zamienników – czyli jogurt zamiast majonezu i inne sztuczki dietetyczne pozwalające odchudzić dania
Często zastanawiamy się jak w prosty sposób możemy odchudzić nasze dania i sprawić aby były dietetyczne…
Oto kilka pomysłów:
1 – pieczenie zamiast smażenia. Przykład: ryba smażona w panierce, a ryba pieczona w folii. Ryba jest zdrowym produktem, jest często zalecana w zdrowym menu. Niestety podwyższamy niesamowicie kaloryczność ryby poprzez smażenie jej w panierce w głębokim tłuszczu. Danie staje się ciężkostrawne i wysokokaloryczne. 100 g ryby smażonej w panierce to ok. 270 kcal, ryba pieczona ok. 110 kcal.
2 – zupy bez zabielania. Kiedyś przygotowanie zupy pomidorowej bez śmietany było niewyobrażalne, dzisiaj można przygotować przepyszne zupy kremy z pieczonych pomidorów, z świeżych pomidorów z warzywami bez zabielania śmietaną. Zupy bez śmietany są tak samo pyszne, jak z jej dodatkiem, jest to tylko kwestia przyzwyczajenia do trochę innego smaku zupy i jej wyglądu. Zupy bez zabielania poleca się osobom chcącym zredukować wysoki poziom triglicerydów, tzw. złego cholesterolu LDL. Zupy bez zabielania nadają się także dla osób chcących zredukować zbędne kilogramy.
3 – jogurt zamiast majonezu/ śmietany. Sałatka jarzynowa z jogurtem jest o wiele mniej kaloryczna, można przyzwyczaić się do jej smaku. Na początku można wymieszać jogurt naturalny z majonezem, zamieniając porcję majonezu porcją jogurtu, stopniowo można dodawać coraz mniej majonezu, a coraz więcej jogurtu. 100 g sałatki jarzynowej z majonezem to ok. 140 kcal, sałatka z jogurtem ok. 60 kcal
4 – zamiast kupować gotowe jogurty owocowe można taki jogurt przygotować samemu w domu.
400 g jogurtu owocowego może zawierać nawet 8-10 łyżeczek cukru! W jogurtach owocowych jest często syrop glukozowo-fruktozowy, dodatek barwników. Samemu można zblendować (zmiksować) owoce np. truskawki, maliny czy borówki z jogurtem naturalnym, będzie to naturalny produkt, bardzo smaczny i bez dodatkowego cukru.
5 – na przekąskę owoc zamiast poczeka czy drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na słodką przekąskę zamiast w sklepie kupić pączka, czy drożdżówkę można zakupić owoc. Owoc jest bardzo słodki, zawiera cukier, ale w formie naturalnej i to co najważniejsze nie zawiera kwasów tłuszczowych – izomerów trans – bardzo niebezpiecznych dla naszego zdrowia – właśnie te tłuszcze są w produktach cukierniczych.
100 g drożdżówki – ok. 300 kcal, 100 g pomarańczy ok. 50 kcal
6 – płatki czekoladowe z mlekiem na zdrową smaczną owsiankę
Płatki czekoladowe z mlekiem to ulubione śniadanie nie tylko dzieci, ale często też osób dorosłych. 100 g płatków czekoladowych to nawet 400 kcal – bardzo dużo cukru, mała wartość odżywcza.
Przygotowując owsiankę można dodać płatki owsiane, płatki żywnie, otręby, świeży owoc, ziarna, orzechy. Po zjedzeniu owsianki czujemy się długo najedzeniu, zdrowa owsianka dostarcza organizmowi nie tylko energię, ale także mnóstwo składników mineralnych i witamin.
7 – frytki a ziemniaki pieczone z przyprawami. 100 g pieczonych ziemniaków to ok. 100 kcal, a 100 g frytek z rytownicy to ok. 300 kcal!
8 – sos chrzanowo – jogurtowy zamiast masła. Masło jest zdrowym produktem dla dzieci, dorośli jednak powinny uważać na ilości zjadanego masła, jeśli ilości będą zbyt duże, to może to spowodować zaburzenia w poziomie triglicerydów i cholesterolu LDL. Osoby, które chcą poprawić swoje wyniki mogą masło zamienić na sos chrzanowy. Proszę jednak zwrócić uwagę na jakość chrzanu – kupując chrzan należy sprawdzić ile chrzani jest w 100 g produktu, często zamiast chrzanu można kupić produkt z mlekiem w proszku, dodatkiem skrobi, pędów bambusa. Sos na kanapki: 1-2 łyżeczki chrzanu + 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 %tł.
Dominika Dietrich (Stefankiewicz) – Dietetyk Medyczny Gdańsk