Fakt – diety tuczą!
Pomimo ogromnego zainteresowania dietami odchudzającymi, wielu ekspertów twierdzi, że stosowanie modnych diet w dłuższej perspektywie nie przynosi efektów. Można śmiało wysunąć tezę, że diety powodują wzrost masy ciała…, Dlaczego tak się dzieje?
W momencie głodówek, czy dostarczania organizmowi zbyt małych ilości energii organizm przystosowuje się do nowej sytuacji i skutecznie obniża przemianę materii. Dodatkowo w czasie stosowania diet tracimy głównie wodę i masę mięśniową, nie zawsze każde odchudzania wiąże się z utratą tkanki tłuszczowej.
Historia Pani Alicji.
Kilka miesięcy temu do gabinetu zgłosiła się bardzo otyła, młoda kobieta. Na samym początku konsultacji zaczęła płakać i z ogromnym żalem przyznała, że 3 lata wcześniej ważyła niespełna 60 kg. Zapytałam, co się takiego wydarzyło przez tak krótki okres czasu, że z wagi 60 kg pacjentka doszła do wagi ok. 90 kg. Pacjentka dokładnie opowiedziała swoją historię… Ważąc 60 kg zapragnęła odchudzić się do wagi 55 kg, dlatego zaczęła stosować dietę wysokobiałkową. Niestety na tego typu diecie odczuwała ogromne problemy zdrowotne, częsty ból głowy, ból w okolicy lędźwi, który okazał się być symptomem stanu zapalnego nerek. Pacjentka za namową lekarza zrezygnowała z diety. Niestety zaburzyła przemianę materii i przybrała kilka kilogramów, które ciężko było zredukować. Po kilku miesiącach postanowiła spróbować diety warzywno-owocowej, niestety przy intensywnym trybie życia nie dało to rezultatów. Pani Alicja nie dostarczała odpowiedniej ilości energii i często bywała bardzo osłabiona, miała problemy z koncentracją, z aktywnością fizyczną. Z 60 kg doprowadziła się do wagi ok. 73-75 kg. Następne kilogramy nie powstawały już na skutek stosowania restrykcyjnych diet, ale na skutek konsekwencji po zastosowaniu zaledwie dwóch diet. Pani Alicja zaczęła miewać stany depresyjne, w okresach załamań nerwowych, stresów uciekała w nawyk jedzenia, w konsekwencji, czego do szła do wagi ok. 90 kg…
Mam nadzieję, że historia jednej z wielu takich pacjentek będzie przestrogą dla kobiet, które rozważają wprowadzenie diety odchudzającej. Każda dieta powinna być wprowadzona indywidualnie, z dopasowaniem do danych preferencji. Każdy z Nas ma inną przemianę materii, inny wywiad medyczny, wiek, aktywność fizyczną. Dieta powinna być przede wszystkim oparta na zasadach zdrowego żywienia. Nie powinno w niej zabraknąć węglowodanów znajdujących się np. w takich produktach jak pieczywo, kasza, ryż, które są często pomijane w dietach. Redukcja węglowodanów owszem powoduje bardzo szybki spadek kilogramów, ale nie wolno zapominać, że węglowodany stanowią podstawę w dostarczaniu składników odżywczych, węglowodany powinny stanowić ok. 55-60% zapotrzebowania kalorycznego.
Warto także przyjrzeć się dokładnie sobie, dlaczego tyjemy, co jest tego stanu przyczyną. Często bolączką kobiet jest jedzenie na tle stresu. Warto nauczyć się radzenia w takich sytuacjach, świetnym sposobem jest spędzanie wolnego czasu aktywnie, zamiast siedzieć przed telewizorem i jeść czekoladę lepiej jest wyjść na fitness, czy na spacer. Zachęcam do zapisywania zjadanych posiłków i produktów na kartce, wówczas można zdać sobie sprawę, czy posiłki są dostarczane o regularnych porach, czy zjada się produkty wskazane, kiedy i jak często się podjada. Zapisując dzienniczek żywieniowy można odkryć wiele błędów.
Poniżej przedstawiam trzy dni diety opierający się na zasadach zdrowego żywienia.
Dzień 1
Śniadanie I
Owsianka z mandarynkami
* płatki owsiane – 3 płaskie łyżki
* jogurt naturalny – 1 kubek – ok. 150 g
* mandarynki – 2 sztuki
* pestki słonecznika – 1 płaska łyżka
Płatki zalać wrzątkiem, ok. 100ml, i poczekać, aby wchłonęły całą wodę. Następnie dodać pozostałe składniki.
Śniadanie II
Kanapki z jajkiem
* chleb żytni – 2 kromki
* serek kanapkowy naturalny – cienko posmarować – np. Bieluch
* jajko – 1 sztuka
* ogórek kiszony – 1 mała sztuka
Lunch
Sałatka z mozzarellą, pieczywo
* sałata lodowa lub inny rodzaj sałaty – 3 liście
* papryka czerwona – ¼ sztuki
* mozzarella, odtłuszczona – 1/3 sztuki – ok. 40g
* pestki dyni – 2 płaskie łyżki
* oliwa – 1 płaska łyżka
* bazylia, oregano
* chleb żytni – 1 kromka
Obiad
Dorsz z warzywami na parze, kasza jęczmienna
* dorsz – 1 sztuka – ok. 150g
* cytryna – 1 mała sztuka
* oliwa – 1 płaska łyżka
* mieszanka warzyw mrożonych – 1/3 opakowania – ok. 150g
* kasza jęczmienna, perłowa – 30 g suchej masy – 1/3 woreczka po ugotowaniu
* oliwa – 2 płaskie łyżeczki
* pietruszka, liście – 1 płaska łyżka
Dorsza umyć, osuszyć. Polać oliwą i obłożyć pokrojoną cytryną. Ułożyć w parowarze (w przypadku jego braku na durszlaku, a ten ułożyć nad garnkiem z gotującą się wodą) wraz z warzywami, gotować ok. 20-30 min, aż dorsz i warzywa będą gotowe.
Kolacja
Zupa krem z dyni
Porcja zupy – 350-400ml – porcja podana na 1 dzień
Przepis podany na 2 dni:
* dynia mrożona – 1 opakowanie – 450g
* cebula – 1 średnia sztuka (opcjonalnie)
* imbir – ok.1,5 cm kawałek
* czosnek – 1 ząbek
* masło – 1 płaska łyżeczka
* olej – 2 płaskie łyżeczki
* sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodać masło i poczekać aż cebula zmięknie. Następnie dodać dynię i zalać ok. 0,5 l gorącej wody, dodać sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i starty na tarce imbir. Po ok. 10 min, gdy dynia zrobi się miękka, wyłączyć gaz, poczekać chwilę aż zupa ostygnie i zmiksować.
Dzień 2
Śniadanie I
Owsianka z gruszką
* płatki owsiane – 3 płaskie łyżki
* jogurt naturalny – ok. 150 g
* gruszka – 1 średnia sztuka
* migdały – 1 łyżka
Śniadanie II
Serek wiejski z pomidorem, pieczywo
* serek wiejski – 1 opakowanie – 150g
* pomidor – 1 średnia sztuka
* bazylia, oregano
* chleb żytni – 1 kromka
Lunch
Sok wielowarzywny, wafle ryżowe, mandarynki
* sok wielowarzywny np. Tymbark Vega – ½ kartonika – ok. 250 ml
* wafle ryżowe np. Sonko – 2 sztuki
* filet pieczony z indyka – 2 plasterki – 30 g
* mandarynka – 2 sztuki
Obiad
Gulasz wołowy, kasza gryczana, surówka z marchwi i selera
½ porcji gulaszu wołowego + kasza gryczana – ok. 30g – 1/3 woreczka po ugotowaniu + surówka z marchwi i selera – ok. 150g – porcja podana na 1 dzień
Przepis podany na 2 dni:
* mięso wołowe – ok. 200g
* marchew – 1 mała sztuka
* seler – 1 średnia sztuka
* pietruszka, korzeń – 1 mała sztuka
* czosnek – 1 średni ząbek
* koncentrat pomidorowy – 2 płaskie łyżki
* olej – 1 płaska łyżka
* susz warzywny
* sól, pieprz, bazylia, oregano
* kasza gryczana – ok. 30g suchej masy – 1/3 woreczka po ugotowaniu (porcja podana na 1 dzień)
* marchew – 1 mała sztuka
* seler korzeniowy – mały kawałek lub ½ małej sztuki
* pietruszka, liście – 1 płaska łyżka
* oliwa – 1 płaska łyżka (porcja podana na 1 dzień)
Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Rozgrzać patelnię z olejem podsmażyć marchewkę, pietruszkę i selera, do zarumienienia, przełożyć do garnka.
Mięso umyć, osuszyć, i pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju i wrzucić do garnka z warzywami.
Zawartość garnka zalać szklanką wrzątku z suszem warzywnym, dodać sól i pieprz.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. godziny.
Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, posiekany ząbek czosnku,
dokładnie wymieszać, sprawdzić smak i gotować na wolnym ogniu następną godzinę, co jakiś czas mieszać.
Marchew i selera zetrzeć na tarce, wymieszać z oliwą i posiekaną pietruszką.
Kolacja
Zupa krem z dyni
Porcja zupy – 350-400ml – porcja podana na 1 dzień
Dzień 3
Śniadanie I
Kanapki z pieczonym indykiem
* chleb żytni – 2 kromki
* serek kanapkowy naturalny – posmarować grubszą warstwę – np. Bieluch
* pieczony indyk – 2 plasterki – 30 g
* ogórek kiszony – 1 mała sztuka
Śniadanie II
Ciasteczka owsiane z czekoladą
½ porcji ciasteczek
* banan dojrzały – 2 sztuki
* płatki owsiane górskie – 3/4 szklanki – ok. 80 g
* czekolada gorzka – 2 paski – 30 g
Banana, płatki owsiane i startą czekoladę wymieszać, wyłożyć masę łyżką na papier do pieczenia formułując okrągłe ciasteczka. Piec w piekarniku nastawionym na 180°C przez ok. 15 min.
Lunch
Gotowane warzywa z sezamem, pieczywo
* mieszanka warzyw mrożonych – 1/3 opakowania – ok. 150g – np. mieszanka warzyw włoskich
* sezam – 1 płaska łyżka
* oliwa – 1 płaska łyżka
* chleb żytni – 1 kromka
Obiad
Gulasz wołowy, kasza gryczana, surówka z marchwi i selera
½ porcji gulaszu wołowego + kasza gryczana – ok. 30g – 1/3 woreczka po ugotowaniu + surówka z marchwi i selera – ok. 150g – porcja podana na 1 dzień
Kolacja
Sałatka z mozzarellą
* sałata lodowa lub inny rodzaj sałaty – 3 liście
* papryka czerwona – ¼ sztuki
* mozzarella, odtłuszczona – 1/3 sztuki – ok. 40g
* pestki dyni – 2 płaskie łyżki
* oliwa – 1 płaska łyżka
* bazylia, oregano
Dietetyk medyczny Dominika Dietrich (Stefankiewicz)
C.H. Manhattan – Gdańsk, al. Grunwaldzka 82/353A