Fakt, – węglowodany powinny znaleźć się w każdej diecie.
Ze względu na popularność diet białkowych utarło się błędne przekonanie, że węglowodany w diecie są gwarancją porażki w spadku masy tkanki tłuszczowej. Dietetycy w tej kwestii są zgodni – węglowodany są głównym źródłem energii i nie powinno ich zabraknąć w żadnej diecie!
Najpopularniejszymi źródłami węglowodanów są zboża, ryż, kasza, kukurydza, nasiona roślin strączkowych, ziemniaki. Coraz popularniejszy jest podział węglowodanów w oparciu o Indeks Glikemiczny (IG). IG jest miarą określającą wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu węglowodanowego. Niewskazane jest wybieranie produktów węglowodanowych o wysokim IG np. wyrobów cukierniczych. Obecnie panuje trend, jakim jest stosowanie diety o niskim IG. Niestety nieumiejętne posługiwanie się IG doprowadza do eliminowania z diety węglowodanów np. kaszy, ryżu, ziemniaków, a wprowadzaniu tyko warzyw i produktów białkowych. Tego typu zabiegi mogą doprowadzić do niedoborów zarówno witamin, jak i składników mineralnych, których skarbnicą są węglowodany, głównie pochodzące ze zbóż i kasz. Produkty węglowodanowe o niskim IG to np. soja, fasola biała, czarna, mąka z ciecierzycy, o średnim IG to kasza gryczana, ryż brązowy, chleb orkiszowy, natomiast o wysokim IG to np. biszkopty, kasza manna, kasza jęczmienna perłowa, płatki kukurydziane. Ważne jest to, że przetwarzanie żywności powoduje
Węglowodany są głównym źródłem energii dla mózgu, mięśni, osoby pracujące, uczące się, trenujące powinny szczególną uwagę zwrócić na dobór odpowiednich węglowodanów w swoim żywieniu. W przypadku niedostatecznej ilości węglowodanów – poniżej 100 g/ dobę dochodzi do powstawania ciał ketonowych, zakwaszenia organizmu oraz zaburzeń w nawodnieniu. Organizm ma zapasy węglowodanów, ale nie w ogromnej ilości, występuje on w postaci glikogenu w wątrobie, mięśniach, nerkach. Mózg dorosłego człowieka zużywa ok. 140 g glukozy do jego prawidłowej pracy, jeśli dochodzi to niedoborów, to organizm syntetyzuje glukozę z białek, która jest głównym budulcem organizmu ludzkiego. Aby uchronić białko przed spalaniem należy dostarczyć odpowiednią ilość tłuszczu i węglowodanów.
Bardzo ważne jest stwierdzenie, że tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów. Niedobór węglowodanów w diecie może być jedną z głównych przyczyn braku redukcji masy ciała. Doniesienia naukowe wskazują, że wprowadzenie węglowodanów poniżej 50 % , a tłuszczu powyżej 35 % sprzyja wręcz wzrostowi tkanki tłuszczowej, a nie jej redukcji.
Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować należy wprowadzać urozmaicone produkty zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Główną przyczyną problemów zdrowotnych – wynikających często z nadmiaru tkanki tłuszczowej jest spożywanie nadmiaru cukrów prostych. Cukry proste powodują wzrost poziomu cukrów we krwi, w konsekwencji czego dochodzi do gwałtownych wyrzutów insuliny – hormonu, który upośledza spalanie tkanki tłuszczowej. Cukier prosty w negatywny sposób wpływa na środowisko bakteryjne jelit. Cukier jest bardzo dobrą pożywką dla grzybów, które w ogromnym stopniu zaburzają prawidłową florę bakteryjną.
Kandydoza – realne zagrożenie dla organizmu!
Kandydoza – inaczej drożdżyca jest zaburzeniem coraz częściej branym pod uwagę w diagnostyce zarówno lekarskiej, jak i dietetycznej. Objawy drożdżycy to częste bóle głowy, problemy skórne, biegunki, zatykanie zatok, wzdęcia, trudności z koncentracją, pamięcią, brak energii, nadmierna ochota na słodycze. Głównym sprawcą Kandydozy jest Candidia albicans – jest to rodzaj grzyba z rodziny drożdżaków, który bytuje w jelicie grubym. Drożdżak ten jest bezpieczny do momentu, kiedy układ immunologiczny pracuje prawidłowo, jeśli zachodzi do zaburzeń, to Candidia może rozrosnąć się do ogromnych rozmiarów i przeniknąć do innych organów, gdzie jej toksyny będą działać trująco. Od zdrowego jelita zależy aż 80% odporności! Chore jelito zawsze będzie przepuszczało Candidię do krwioobiegu i będzie powodowało stany zapalne. Każdy z nas może wykonać bardzo prosty test na przepuszczalność swoich jelit, wystarczy wypić sok z buraka, jeśli mocz będzie miał dość intensywne zabarwienie czerwone, to niestety przepuszczalność jelit jest dość znaczna. Candidia jest drożdżakiem, który uwielbia cukier! Produkty, które powodują nadmierny rozrost grzyba to: czekolada, ciasta, soki, napoje gazowane, produkty z białej mąki, słodkie, owocowe jogurty. Najprostszą i najskuteczniejszą metodą na zmniejszenie ilości drożdżaka w jelicie oraz na poprawienie stanu jeśli jest wprowadzenie diety niskocukrowej, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz wprowadzenie probiotyku.
Zielone koktajle, skuteczne w walce z drożdżakami.
Koktajl szpinakowo-cytrusowy
* szpinak liście – dwie garście
* grejpfrut
* pomarańcza
* kiwi
* ¼ łyżeczki sproszkowanej spiruliny
Wycisnąć sok z grejpfruta i pomarańczy, do soku dodać pokrojone kiwi, szpinak oraz spirulinę, całość zmiksować blenderem. W razie potrzeby dolać wodę.
Koktajl z jarmużem
* jarmuż – 3 liście
* gruszka
* kiwi
* woda – 150-200 ml
* ogórek zielony – ½ średniej sztuki
* łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Koktajl z nasionami chia
* mleko roślinne – szklanka – 250 ml
* nasiona chia – 2 płaskie łyżki
* szpinak – dwie garście
* kiwi
* banan – ½ sztuki
Mlko roślinne, wymieszać z chia, odstawić do lodówki. Szpinak, kiwi i banan zmiksować. Do szklanki przelać mleko z chia, na górę ułożyć zmiksowany szpinak z owocami.
Dietetyk medyczny Dominika Dietrich (Stefankiewicz)
C.H. Manhattan – Gdańsk, al. Grunwaldzka 82/353A