10 produktów spalających tkankę tłuszczową
Kiedy myślimy o zbędnych kilogramach, które przybyły w okresie jesienno-ziomowym, zaczynamy się zastanawiać, jak powinna wyglądać dieta, aby jak najszybciej pozbyć się oponki na brzuchu. Sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej jest wiele… tabletki, restrykcyjne diety, katorżnicze ćwiczenia na siłowni, ale najzdrowsze jest połączenie odpowiednio zbilansowanej diety i zdrowego wysiłku fizycznego.
Ważne jest to, aby wiedzieć, które produkty są pomocne w spalaniu tkanki tłuszczowej, które produkty na stałe powinny zagościć w codziennym menu. Poniżej przedstawiamy kilka produktów, które na 100 % przyczynią się do poprawy Twojej sylwetki.
Wołowina – zawiera karnitynę i taurynę. Karnityna pozwala uzyskać energię z tłuszczów, tym samym przyczynia się do redukowania tzw. złego cholesterolu LDL. Tauryna to bardzo ważny aminokwas, dzięki niej mięsnie pracują efektywniej i szybko się regenerują.
Grejpfrut – owoc niskokaloryczny – 100 g tego owocu to ok. 50 kcal oraz o niskim Indeksie Glikemicznym. Owoce te przyspieszają przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Zalecany jest także osobom chorującym na cukrzycę typu II.
Orzechy – są co prawda wysokolaoryczne, ale zjadane w odpowiednich porcjach pomagają w gubieniu zbędnych kilogramów. Jedząc orzechy mamy mniejszą ochotę na słodycze. Orzechy zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, co chroni tętnice przed powstawaniem miażdżycy i redukuje poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Orzechy można dodać do porannej owsianki – ok. 5-7 sztuk.
Twaróg – lepiej wybrać twaróg półtłusty niż chudy, zawiera on większe ilości kwasu linolowego CLA, który bierze udział w procesach gospodarki tłuszczowej. CLA poprawia też proces trawienia cukrów, polecany jest osobom cierpiącym na zaburzenie jakim jest insulinooprność.
Zielona kawa – to ziarna kawy, które nie zostały poddane procesowi palenia. To wysoka temperatura palenia kawy zmienia strukturę ziarna, jego kolor i smak oraz walory odżywcze. Największa zmiana, która zachodzi w czasie palenia kawy, to zmniejszenie ilości kwasu chlorogenowego – CGA. Kwas CGA ma właściwości odchudzające jak i prozdrowotne.
Papryka chili – pełni w kuchni funkcję ostrej przyprawy. Papryka zawiera kapsaicynę – alkaloid, który nadaje jej ostrość. Kapsaicyna ma właściwości bakteriobójcze i antynowotworowe, dodatkowo przyspiesza przemianę materii, działa rozgrzewając organizm. Na paprykę chili muszą uważać osoby, które cierpią na chorobę wrzodową żołądka, stany zapalne jelit oraz inne choroby układu pokarmowego.
Awokado – jest to wysokokaloryczny owoc, ale zjadany w umiarze -1-2 sztuk/ tydzień pomaga w utrzymaniu zdrowej i szczupłej sylwetki. Awokado – stanowi źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżający poziom cholesterolu LDL. Awokado można stosować jako zamiennik masła, można dodawać go do sałatki, dzięki lepiej przyswoimy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Zielona herbata – uważana jest za typowy napój odchudzający. Przyspiesza spalanie tłuszczu, oczyszcza organizm. Nie polecana jest matkom karmiącym piersią. Herbaty zielonej nie powinno zalewać się wrzątkiem, ponieważ traci cenne właściwości.
Warzywa rośli strączkowych – zawierają bardzo dużo błonnika, który w naturalny sposób oczyszcza jelita, sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się najedzeni. Warto wprowadzać nasiona roślin strączkowych jako zamiennik mięsa, rośliny strączkowe w przeciwieństwie do mięsa nie zakwaszają organizmu.
Cynamon – przyprawa ta zawiera dużo przeciwutleniaczy oraz chromu – zmniejszającego apetyt na słodycze. Świetnie nadaje się jako dodatek do porannej owsianki. Cynamon reguluje poziom cukru oraz przyspiesza przemianę materii.
Dietetyk Medyczny Dominika Dietrich
Centrum Handlowe Manhattan
Gdańsk Wrzeszcz